Jakie drewno kominkowe wybrać?

Jeżeli chcemy korzystać z kominka, cieszyć się jego wydajnością oraz przytulnym ciepłem, które rozchodzi się po domu, nie możemy kupować przypadkowego drewna kominkowego. Bardzo ważną kwestią jest gatunek drzewa, wielkość jego kawałków oraz wilgotność – wszystkie te aspekty znacząco wpływają na jakość płomienia, tempo spalania oraz skład dymu. Palenie nieodpowiednim drewnem może mieć bardzo zły wpływ na stan przewodu kominowego oraz przyczyniać się do powstawania zanieczyszczeń – jest to szczególnie ważne obecnie, w czasach, gdy przepisy dotyczące spalania paliw stałych w Polsce stale się zaostrzają.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze drewna kominkowego?

Wybierając wysokiej klasy drewno kominkowe, trzeba zwrócić uwagę na klika ważnych czynników. Po pierwsze: gatunek drewna. Nie każdy rodzaj nadaje się do tego, aby palić nim w kominku. Unikaj zdecydowanie drewna pochodzącego
z drzew iglastych – np. sosnowego czy świerkowego. Zawiera ono bardzo dużo żywicy, która podczas spalania powoduje powstawanie gęstego, tłustego dymu – ten z kolei osadza się na ścianach przewodu kominowego w postaci sadzy
i w najgorszej sytuacji może nawet doprowadzić do pożaru. Dodatkowo powoduje błyskawiczne brudzenie się szyby paleniska. Dlatego zdecydowanie lepiej decydować się na drewno z drzew liściastych.

Po drugie: poziom wilgotności. Logiczne jest, że drewno do kominka powinno być przede wszystkim suche – polecane jest takie o poziomie wilgotności 5 – 15%. Płonie wtedy niedużym, ale stabilnym płomieniem, jest najbardziej kaloryczne (daje najwięcej ciepła) i nie powoduje powstawania ciężkiego dymu. Drewno kominkowe suszy się poprzez sezonowanie – przechowywanie go przez minimum rok we właściwych warunkach.

Po trzecie: kaloryczność, czyli to, jak efektywne jest jego spalanie, jaka jest jego wydajność i ile ciepła nam zapewni. Najbardziej kaloryczne jest drewno twarde – np. grab, buk, dąb, jesion – pali się ono zdecydowanie najdłużej. Miękkie gatunki (m.in. topola czy lipa) płoną szybko i nie dają wiele ciepła.

Po czwarte: wielkość kawałków i obecność kory. Wbrew pozorom to bardzo istotne elementy. Standardowo przyjmuje się, że idealne szczapy drewna do kominka powinny mieć ok 20 – 30 cm długości, a jeżeli są bardzo grube, należy przeciąć je co najmniej na pół, inaczej nie zaczną się palić lub wręcz stłumią płomień. Dobrze mieć również przygotowaną sporą ilość niewielkich, suchych kawałków, krótkich i o małym obwodzie – bez nich nie rozpalimy dobrze ognia. Przyjmuje się, że im więcej kory, tym mniejsza wartość drewna jako opału – bardzo źle się ona pali.

Drewno kominkowe – Ostrów Wielkopolski

Dobre drewno opałowe nie jest tanie. Jednak odpowiednio dobrane, prawidłowo sezonowane i wysuszone jest niezwykle wydajne – jego zużycie jest stosunkowo niewielkie, starcza więc na długo. Jeżeli szukasz doskonałej jakości drewna kominkowego w Ostrowie Wielkopolskim, sprawdź koniecznie ofertę dostępną na stronie adasiewicz.pl – na pewno znajdziesz tam idealną opcję dla siebie. Dzięki dobrze dobranemu opałowi możesz cieszyć się jasnym i ciepłym płomieniem buchającym w kominku w każdy chłodniejszy dzień i mieć pewność, że Ty i Twój dom jesteście bezpieczni.

Author: dev5e2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *